Nieuws & tips

In oktober hebben wij de FODMAP-scholing afgerond, wat betekent dat we ons officieel FODMAP-diŽtist mogen noemen.

Hieronder ziet u een artikel, dat wij hebben geschreven over het FODMAP-dieet

Het FODMAP dieet: een nieuwe oplossing voor buikpijn en darmklachten

Zoín†10% van de Nederlanders heeft PDS-klachten,†Prikkelbare Darm Syndroom.†Het prikkelbare darm syndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Dit syndroom staat ook wel bekend als spastische dikke darm. Deze omschrijving is enigszins misleidend omdat PDS ook vaak klachten veroorzaakt in maag en dunne darm.

Welke factoren spelen een rol?

Een gezonde en gevarieerde voeding en een gezonde leefstijl zijn van grote invloed op ons darmstelsel. Gezond eten, voldoende drinken, goed en rustig kauwen bevorderen een goede spijsvertering. Een haastige leefstijl en een ongezond voedingspatroon kunnen resulteren in buikpijn en darmklachten. Ook allergieŽn en intoleranties voor voedingsbestanddelen kunnen klachten veroorzaken.

Wat doet de huisarts?

Wanneer u naar de huisarts of specialist gaat, wordt er meestal eerst gekeken of u last heeft van een infectie, allergie of andere aandoening in je darm of maag. Is dat niet het geval, dan krijgt u al snel de diagnose Prikkelbare Darm. Veel voorkomende klachten zijn: weinig eetlust, rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren, zuurbranden en een gevoelige en pijnlijke buikwand.

De diŽtiste

Wanneer de huisarts u doorverwijst naar de diŽtiste wordt eerst via een uitgebreide intake uw voedingspatroon in beeld gebracht. Vervolgens zal in overleg met u een behandelplan opgesteld. Een nieuwe methode om de klachten die worden toegeschreven aan PDS te verminderen is het FODMAP dieet.

Het FODMAP dieet

De universiteit van Melbourne heeft het FODMAP dieet ontwikkeld. FODMAP is een afkorting. Elke letter staat voor een groep koolhydraten waarvan bekend is dat ze voor klachten kunnen zorgen. Deze koolhydraten worden bij mensen met PDS niet goed in de darm opgenomen en zorgen dan voor klachten.

Hoe werkt het FODMAP dieet?

Dit dieet sluit een †aantal voedingsmiddelen uit (FODMAP arm dieet). Daarna worden ťťn voor ťťn bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd. Op deze manier wordt gekeken welke voedingsmiddelen de klachten verergeren. Dit onderzoek vraagt een goede analyse en duurt 10 tot 12 weken. Door de voedingsmiddelen die klachten geven te mijden kunnen de klachten verminderen of verdwijnen. Uit onderzoek door diverse instituten blijkt dat bij maar liefst 75% van alle deelnemers de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

Maak een afspraak

Wanneer u de eerder genoemde klachten heeft maakt u eerst een afspraak met de huisarts. Indien de huisarts de diagnose PDS stelt kunt u een afspraak met ons maken. Wij zullen u tijdens de intake verder informeren over het FODMAP dieet. U bent van harte welkom.

Deel uw ervaring op zorgkaart Nederland

Deel uw ervaring op zorgkaart Nederland

Klik op onderstaande link:

Lees verder

Nieuws

Verhuizing locatie De Huisdokter

Vanaf maandag 10 juli is locatie huisartsenpraktijk de Huisdokter verhuisd naar Buizerdstraat 101.

U kunt†op deze nieuwe locatie op vrijdagochtenden bij mij terecht.

Lees verder

Recept

Recept

Salade van Sperziebonen en tonijn
IngrediŽnten voor 4 personen:
500 gram aardappelen
600 gram sperziebonen
1 rode ui
1 blikje maÔs
2 blikjes tonijn Lees verder

Training verbetert insulinegevoeligheid bij leververvetting

Training verbetert insulinegevoeligheid bij leververvetting

Training verbetert insulinegevoeligheid bij leververvetting.

Bij mensen met een niet-alcoholische vette lever (NAFL) is de insulinegevoeligheid even slecht als bij patiŽ Lees verder

Weinig eiwit en veel suiker in maaltijdvervangers

Weinig eiwit en veel suiker in maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers als afvalrepen en -shakes zijn volgens de Consumentenbond niet uitgebalanceerd: ze bevatten vaak weinig eiwit, vezels en gezonde vetten en juist veel suiker. Lees verder